Thursday 14 August 2014

3 Reguli Ca Să Intri La Facultate DIN PRIMA ÎNCERCARE (partea 3)


Citeşte corect tema şi planifică-ţi planşa înainte de a te apuca să desenezi!

Întâi o scurtă recapitulare...

CUM SĂ APLICI LECŢIILE DIN ARTICOLE:

1. Citeşte articolele pe rând.

2. O să dai la un moment dat de ceva din ce e scris care o să-ţi provoace un sentiment de 'chiar nu aveam idee de asta'. Ca un ghiont în stomac care îţi zice că 'ce scrie aici se aplică la mine şi nu îmi convine fiindcă nu este ce vreau să aud la momentul ăsta'.

3. Este ok, nu e vina ta... Acceptă că ai de învăţat din chestiunea care 'a apărut pe radar'. NU ignora lecţiile acestea micuţe care apar pe parcurs, ci folosește-le ca pe un ghid în îmbunătăţirea stilului tău de desen.

4. Acţionează concret - exersează desenând ce 'apare pe radar' că trebuie să exersezi - fie anturaj, fie nişte trucuri grafice, fie orice altceva e nevoie. Condiţia este să alegi câte un lucru pe rând la care să lucrezi.

5. După ce ţi-ai aranjat elementul din desen pe care nu îl stăpâneai, treci la următorul lucru de care îţi dai seama că nu îl stăpâneşti.

Ştii cine o să fie de vină dacă tu nu îţi îmbunătăţeşti grafica desenelor, nu?

Tot tu!
Fiindcă stai şi gândesti analitic tot ce scrie în articole în loc să te pui la planşetă şi să aplici ideile în desenele tale...

Sau mai rău, te minţi pe tine că 'nu e adevărat ce scrie acolo'... cu toate că desenele tale grăiesc complet altceva...

DE CE 'CORECT' NU ESTE DESTUL

'CORECT' în arhitectură nu este destul... Motivele pentru care 'CORECT' este foarte dăunător planşelor tale sunt foarte multe... dacă începem să le enumerăm aici, nu mai apucăm să vorbim despre altceva.

Ca sfat pe viitor, dacă ajungi la vreun proiect în facultate să discuţi cu profesorul tău despre structură, sau alte lucruri tehnice, 'corecte'... atunci, mai mult ca sigur, ai munca mediocră şi trebuie URGENT să acorzi mai multă atenţie conceptului... pentru a salva proiectul.

Ce trebuie tu să înţelegi este că ai nevoie să desenezi mai mult decat corect... trebuie să desenezi EXPRESIV. Vezi articolul 2 pentru mai multe informaţii despre ce înseamnă exact asta.
CUM SĂ CITEŞTI TEMA

Pasul 1. Citeşti tema în mare

Exact ca la şcoală. Iei fiecare cerinţă şi o citeşti ca să înţelegi logica a ceea ce ţi se cere. Orice subiect de la admitere este în 99% o variaţie la ce ai făcut la pregătire, deci nu ai nici un motiv să fii intimidat(ă).

Tot perspective sunt, tot axonometrii, tot aceleaşi materiale (lemn, sticlă, inox, ipsos), tot compoziţii arhitecturale în cele din urmă.

Însă subiectele de admitere vor avea mai mult ca sigur un înţeles ascuns menit să verifice dacă ai capacităţi de a înţelege, dincolo de rânduri, ce îţi cere tema.

Tocmai de aceea...

Pasul 2. Găseşti cuvintele-cheie, le subliniezi şi le interpretezi ca să înţelegi sensul lor printre rânduri.

Nu îţi imagina că sunt citate scrise în oglindă sau rune din Stăpânul Inelelor sau scrise în altă limbă... sunt de obicei 2-3 cuvinte în orice cerinţă care sunt cele mai importante.

Toţi stim să construim perspective, să desenăm axonometrii, etc. etc.

DAR

Ce trebuie să ştii este să adaptezi tu aceste tehnici grafice la ce este cerut concret în tema specifică.

Atenţie la:

Elemente arhitecturale ascunse: de genul stilurile arhitecturale, tehnici constructive care trebuie exprimate prin desen

Scara obiectelor: scara trebuie să-ţi iasă 100% cum cere tema

Sistemul de proiecţie: uită-te cu atenţie la subiectele cu axonometrii. Să ai clar în cap din ce direcţie este privită axonometria.

Limbaj arhitectural: ce fel de goluri trebuie să pui pe o volumetrie în funcţie de ce funcţiuni are clădirea din temă


Pasul 3. Schiţezi prin thumbnail-uri ideea ta pentru a o rafina şi ţine minte.

Nu este destul să înţelegi intelectual ce inseamnă tema, ci ai nevoie de un mecanism de a incorpora ce ai înţeles tu din citirea temei într-un desen care este un pas intermediar pentru răspunsul la tema, adică pentru desenul final.

Să nu sari sub nici o formă la a desena din prima pe planşa mare... ţine minte că orice desen înainte să fie desenat pe planşa finală... este desenat în mintea ta.

Metoda cea mai bună de a forma acest desen în mintea ta este printr-o schiţă de dimensiuni mici care nu solicită mult timp, însă care incorporează majoritatea detaliilor desenului final.

Acum, ca să iei cât mai multă valoare din seria de articole, voi încheia totul cu ceva care te va ajuta foarte mult.

Fiindcă tot vorbim despre a citi corect tema, îţi voi descompune pas cu pas CUM AŞ CITI ŞI INTERPRETA EU TEMA din 2013.... dacă aş da admiterea, chiar în una din sălile din facultate...

2013 este cea mai recentă admitere, deci o să aibă cele mai multe aspecte în comun cu admiterea din 2014, aşa că interpretează şi adaptează gândirea la propriile tale planşe.
Mulţumim persoanei care a avut bunăvoinţa să scaneze subiectele de anul trecut.

Bun, pornim în..

3....

2....

1....

Am intrat în sala de admitere, care este plină ochi de oameni...

Primul gând care îmi trece prin cap este că 'toţi aceşti oameni vor ce vreau şi eu'... dar numai 1 din 3 va reuşi să intre... şi numai 1 din 6... va reuşi să intre la fără taxă....

Oare chiar am tot ce îmi trebuie să pretind ca eu să fiu acel 1 din 6... să pretind că automat trebuie să stiu să desenez mai bine decat alţi 5 oameni?

Ştii ceva? NU ÎMI PASĂ...

 Îţi garantez că am mai mult curaj în desen, chiar dacă tehnic nu am ajuns la capacitatea ideală de desen (haşura încă nu îmi iese cum vreau, nu ştiu chiar toate monumentele).

Sunt echilibrat în stilul meu de desen... şi am în plus ceva foarte clar în atitudine ce restul nu au...

Eu am înţeles clar că în desenul de arhitectură, dacă vreau rezultatele acelea bune... va trebui să fac ceea ce toată lumea NU AR FACE.

Zi-i încredere în sine, zi-i că habar n-am ce mă aşteaptă, un fel de naivitate...DAR

Sigur toţi care care dau admiterea au emoţii... atunci eu nu o să am emoţii fiindcă mă voi focusa doar pe ce am de desenat...

Sigur toţi or să-şi pună la dubiu abilităţile... eu mi le voi promova cât mai mult desenând cu cât mai multă personalitate, arătând TOT ce ştiu.

Sigur toţi se vor uita în stânga şi în dreapta să se inspire de la colegi... eu voi merge pe intuiţia mea, voi citi bine tema şi voi DESENA...

APAR DE-ODATA SUBIECTELE...

Gata, asta este. FOCUS 100% pe ce urmează, o să fie una din experienţele creative cele mai mişto din viaţa mea.


Îmi recapitulez rapid în minte...

Pasul 1 citit tema cu totul şi prins idea ei generală, pasul 2 citit fiecare subiect şi analizat, pasul 3 schiţat rapid toate ideile pe foaie.

Deschide arhitectul supraveghetor plicul, scoate subiectele, le împarte la toată lumea din clasă şi dă semnul ca a început proba de desen... iar noi putem să întoarcem foile să ne uităm la subiecte...


 Subiectul 1

Bun. O construcţie cunoscută care are ca element arcul... Păi dacă este cunoscută şi zice de arc... înseamnă că trebuie să se numească cumva cu 'arc' în titlu.... ARCUL DE TRIUMF!

Dar stai puţin, arcul de triumf parcă nu este destul de arhitectural... eu m-am prins că arhitecţii sunt în general vulpi...

Aşa că nu trebuie să merg pe prima chestie pe care mi-o sugerează tema...

Ştiu că arcul brâncovenesc este destul de faimos... hai să desenez ceva care aparţine stilului brâncovenesc... Biserica Kretzulescu, Stavropoleos... hai să rămân la Kretzulescu.

Ştiu de asemenea că tiranţii aceia trebuie reprezentaţi în desen... doar ca să fie clar că ştiu cum funcţionează un arc brâncovenesc.

Thumbnail cu Kretzulescu... ca să înregistrez ce  soluție am pentru subiect, apoi trecem la următorul subiect...

Subiectul 2

Mă uit la vederi şi le schiţez.

Ahhh, nu are logică... sigur nu e dată greşit tema?

Sigur e greşită tema.... sigur e ceva greşit fiindcă nu se leagă faţada cu planul...

Gata, BOOM , mi-e clar cum arată volumul.

Are 2 posibilităţi de rezolvare...

Nu îmi pasă care dintre ele e mai bună, aleg pe prima care îmi apare... nu stau să analizez lucrurile prea mult.

Ştiu eu cum e cu desenul arhitectural. Te blochezi gândindu-te la detalii şi acolo rămâi. Gânduri, cunoştinţe teoretice care sună bine, dar tu esti tot fără capacitatea reală de a desena nici 1/10 din ele.

Deci arată aşa... şi e din lemn şi e axonometrie...

Simplu , încă un thumbnail să rețin mai încolo ce am de desenat mare...

Subiectul 3

Hmmm... se poate ca ASTA SĂ FIE PROBA DE GD?!?

Dar nu e loc geometric, nu e intersecţie... e doar ciudat.

Nu îmi pasă, e tot desen, îl voi desena brici!

E ceas de mână... un ceas merge de obicei pe mâna stângă, deci ce trebuie să desenez e rotit cumva la 90 de grade faţă de cum m-aş uita direct la el... ca şi cum flexez braţul când citesc ora...

Perfect!

Atenţie că trebuie să desenez orele...

Păi fiecare sfert se împarte în 3 părţi... deci cu 2 delimitări între... deci fac o construcţie geometrică ajutătoare cu un segment împărtit în 3 care să dea divizunile, apoi îl dsenez peste tot la fel... Perfect!

Trebuie să desenez cheia... ahhh m-am prins! Încearcă să testeze dacă văd în spaţiu şi înţeleg logic... Da. Cheia vine cumva în jos fiindcă am braţul rotit.

Ca să fiu sigur, le voi arăta şi că ştiu să desenez frumos.. Aşa că hai să adaug contrast la puncte şi la limbi.

Îmi zice 10 şi 10 secunde...  thumbnail despre cum ar arăta tot desenul.

Perfect. Sigur aici toată lumea va fi tentată doar să desenez corect. Eu voi adăuga mai mult contrast desenului... dar lasă nu gândesc prea mult de pe acum. Rezolv când apare problema.

Sht, sht! A trecut prea mult timp, tre să urmeze nişte subiecte care sunt doar de desenat cu 0 gândit.

Subiectul 4

Oau.... ce e asta?! Nu am desenat în viaţa mea aşa ceva...

Gata, pic.

NU

REFUZ să pic...

Păi dacă trebuie să fac un lăcaş de cult şi România este majoritar ţară ortodoxă... înseamnă că trebuie să desenez o biserică...

Şi cum ştiu că nu are sens să mă gândesc prea mult... hai să copiez o biserică pe care o ştiu deja....

Maramureşeană... Nu, că e de lemn şi ar arăta ciudat la tema asta.

Ce s-ar întâmpla dacă aş copia una moldovenească... Da, Suceviţa e perfectă până şi la semi-conurile acelea care merg pe lateral de la planul în cruce. PERFECT

Thumbnail, gata, următorul desen..

Subiectul 5

Acum am de desenat o perspectivă construită...

Dar la subiectul 6 am tot o perspectivă construită...

Una trebuie să fie construită şi alta trebuie să fie ochiometrică...

Nu am de ales, altfel nu voi avea timp să le fac pe ambele!

Hai să fac o perspectivă construită pentru subiectul 5 fiindcă am învăţat de la pregatire că e mai uşor să desenez ceva ce stiu întâi sigur cam cum trebuie să arate.

Schiţă thumbnail rapidă...

Bun. Direcţia rămâne aşa, dar se schimbă întălţimea de unde privim volumul. Hai să aflu linia orizontului şi să compar cu înălţimea clădirii, ca să am proporţia corectă.

Fck... aici va fi clar dacă ştiu să desenez bine sau nu, ştiam eu că va urma un asemenea subiect.

Să fiu atent să urmăresc toate detaliile tehnice... să nu mă pierd în a calcula prea mult liniile acelea orizontale. Câte sunt ? 18

Şi aia de sus e dublă. BOOM, gata!

Subiectul 6

Aha, dacă are partea aceea retrasă, atunci sigur prin asta se marchează intrarea. Deci orice aş face nu trebuie să am vreo pantă care dă spre partea aceea - doar nu vreau să cadă apă în capul persoanei care intră în casă.

Deci par 3 voume. O să fac o clădire gen 'cabană' , nu prea înaltă ca să nu iasă din proporţie. Parter şi un etaj şi acoperisul ăsta....

Deci 3 volume. Am 3 pante... una în stânga, una în dreapta şi una în spate.

Stai să citesc încă o dată enunţul.

ZICE MAXIMUM 2 PANTE. Cum pun 2 pante la 3 volume?!?

Sigur nu vreau să-mi curgă apă în cap când intru în casă... deci nu se poate să folosesc o coamă paralelă cu 12-7... aşa că o voi face pe cealaltă direcţie...

DA, are logică... buuun.

Dar trebuie să le arăt că înţeleg ce înseamnă o clădire. Deci voi pune ceva să marchez intrarea, nişte trepte ceva. O alee care dă spre casă.

Creioane colorate... !

Voi folosi ce am făcut la pregătire şi arată foarte bine.

Cum era?

Bej cu rosu şi cu albastru?

Bun

Thumbnail să testez idea...

Gata, aşa arată şi subiectul 6... perfect.

ŞI A TRECUT DOAR JUMĂTATE DE ORĂ DE CÂND AM PRIMIT TEMA?

Perfect.Sunt în grafic cu timpul. Dar nu trebuie să las jos garda! Doar am învăţat de la pregătire cum e cu temele astea de admitere. Oricând apar surprize neașteptate.

Hai să ne uităm la paginare.

6 pătrate. Toţi vor trage de paginare să fie cât mai corectă, cât mai ca desenul de pe foaie...

Eu ştiu bine că scopul paginării este să le fie uşor profesorilor să identifice piesele de pe planşe... însă abordarea grafică îmi aparţine 100% mie.

Aşa că voi face imagini din acelea întrepătrunse cum am desenat până acum... arătau mult mai bine la pregătire, nu văd de ce nu ar merge şi aici.

Iau toate 6 thumbnailurile şi ştiu deja ce am de desenat, şi cum să le fac.

Prima linie pe foaie vine greu, cu ezitare... însă a doua şi a treia deja curg şi până îmi dau seama, s-a pornit maşina de produs planşe mişto.

Acum că s-a pornit, nimic nu o mai opreşte.


ULTIMELE GÂNDURI DESPRE CUM SĂ INTRI DIN PRIMA LA FACULTATE


NU SUBESTIMA impactul pe care îl poate avea imaginaţia ta arhitecturală (chiar la stadiul acesta incipient de experienţă) când este canalizată în direcţia bună.

CHEIA la a desena bine este la tine! Educă-ţi disciplina de a citi temele corect în mod constant, apoi concentrează-te pe a desena planşa de examen la fel de bine ca şi cum ar fi fost o planşă de la pregătire.

Ia ce ţi-am zis despre a-ţi înţelege propria psihologie şi dă-ti seama de punctele slabe în abordarea ta către desen. Lucrând la acestea vei face paşii de care ai nevoie în direcţia bună cu desenul.

Ia trucurile grafice şi foloseşte-le să-ţi creezi o bază elementară ca să poţi face să arate bine orice desen. Aproape ca o reţetă... orice desen din subiecte să arate bine în mod standard, aproape pe autopilot, fără să trebuiască să iroseşti energie pe el.

Învaţă pe dinafară 2-3 gesturi arhitecturale pe care le poţi folosi în subiectele tale ca să arate că înţelegi gesturile arhitecturale standard... tocmai ca să nu desenezi muncitoresc, ci să desenezi deştept concentrându-ţi atenţia pe subiectele care chiar sunt o provocare.

Încă o data, obisnuieşte-te să citeşti brici tema, fără variaţii, fără interpretări aiurea... ca să ai consistenţa aceea în planşele din vară şi apoi la planşa de examen.

Voi încheia seria de articole printr-un citat dintr-o carte faimoasa intitulată "Purple Cow".

"I just finished reading Seth Godin‘s business book, Purple Cow. A Purple Cow is a product that is so different from the others around it that it stands out, like a purple cow in a field of brown ones. And Seth says that to succeed in today’s world of marketing, we must make Purple Cows."

La fel îţi doresc şi ţie. Să desenezi o văcuță mov pe planşă şi să intri la facultatea pe care ţi-o doreşti din prima încercare. Ca şi cum este cel mai firesc lucru din lume.

Spor la desen şi la admitere!

No comments:

Post a Comment